Enginyeria i Arquitectura

Recull de Treballs de Recerca realitzats pels estudiants de Batxillerat de la promoció 2017-2019 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de l’Enginyeria i l’Arquitectura.

Arboix Rossinés, Carlota. Àtic busca terrat. Creixement vertical de les ciutats a través de la construcció modular

La construcció està patint un canvi important de model. Aquest canvi s’ha originat pels nous paràmetres d’edificació i confort enfocats a un consum d’energia més baix i sostenible. Durant anys la ciutat de Barcelona s’ha anat estenent horitzontalment fins a arribar als límits de la seva capacitat territorial. En aquest treball l’objectiu principal és descobrir i analitzar una proposta alternativa que consisteix a desplegar el creixement vertical de la ciutat aprofitant els terrats per a l’edificació.La metodologia utilitzada per a la recerca d’informació ha consistit en entrevistes personals amb els responsables de l’empresa “La casa por el tejado”. El treball es complementa amb el disseny d’un tipus d’habitatge seguint els paràmetres de l’empresa esmentada.

Tutor: Mireia Puntí

Arumí Masramon, Albert. Estalvi energètic i reducció de costos d’una fàbrica càrnia

L’estalvi energètic és un factor que cal que tinguem present en la societat actual per frenar el canvi climàtic i evitar danys al planeta. En el treball s’ha fet recerca de diferents tipus d’energies renovables per tal de conèixer mètodes per estalviar energia. Després s’ha investigat quins tipus de materials es poden utilitzar en una construcció industrial per tal d’aconseguir millores en aquest estalvi. Finalment, s’ha fet l’anàlisi del consum energètic d’una empresa càrnia a partir del consum real i dels materials i acabats que conformen l’edifici. Un cop feta aquesta anàlisi, es proposen diversos canvis per aconseguir fer l’empresa més eficient i reduir-ne els costos, afavorint el màxim estalvi possible.

Tutor: Sílvia Junoy

Capdevila Muntadas, Josep. Estudi de l’arc en catenària com a element estructural 

El treball és un estudi sobre per què l’arc en forma de catenària va ser utilitzat com a element estructural per Antoni Gaudí, Eero Saarinen, etc. i també com a sistema primari en un pont d’arc. L’objectiu és demostrar les qualitats geomètriques i estructurals d’aquest tipus d’arc mitjançant una anàlisi i comparació estructural de tres models, reals i simulats. Aquests models estan dissenyats a partir d’un model penjant amb l’objectiu de poder projectar una forma catenària perfecta.

Tutor: Carles Saborit

Casadesús Albó, Arnau. Volar sense quatre hèlixs

L’objectiu inicial del treball era construir un dron com els que es poden comprar a les botigues, però després es va optar pel repte de construir-ne un que no tingués cap hèlix que el fes volar. Aquest aparell basa el seu vol en una llei molt coneguda pels físics: l’efecte Magnus. En el treball, un cop explicat què és un dron i en què consisteix l’efecte Magnus, es comença la construcció des de zero, ja que és una màquina única en el seu àmbit. Construir un aparell com aquest implica entendre i aplicar l’efecte Magnus, dissenyar plànols, decidir quins materials són els més adequats, triar quins motors caldrà utilitzar, fer tot el muntatge al mil·límetre i, en darrer lloc, esperar que voli per poder fer un seguit de proves.

Tutor: Carles Saborit

Casanovas Pons, Ricard. Clik! Un teclat adaptat per a nens amb discapacitats

El DIPG és un tipus de càncer cerebral de creixement que sol afectar nens d’entre sis i vuit anys. Ara per ara és incurable i té una esperança de vida de menys d’un any després de la seva detecció. Malauradament, l’autor d’aquest treball i la seva família van haver de conviure amb aquesta malaltia durant gairebé un any, ja que el germà petit la va patir. Un dels principals problemes va ser resoldre les dificultats de comunicació, degut a l’avenç ràpid de la malaltia i a la variació constant de les condicions físiques a les quals el pacient es va haver d’enfrontar. El treball aprofundeix en el que va suposar la malaltia, aprèn el procés de recerca i disseny d’una eina de comunicació que hauria fet molta falta en el cas esmentat i presenta finalment un model de teclat dissenyat en 3D del qual fa un prototip a escala real.

Tutor: Carles Saborit

Caus Font, Ramon. Habitatges amb estructures de fusta. La millor alternativa sostenible als materials de construcció actuals

El tema principal d’aquest treball és la fusta com a principal element de construcció, tant d’habitatges unifamiliars d’una o dues plantes com d’edificis o blocs de pisos. Els objectius del treball són l’estudi dels avantatges, els sistemes i el futur de la construcció amb fusta, així com de la història, les característiques i les propietats del material en si. El procediment seguit ha passat, inicialment, per conèixer la fusta com a material de construcció i la seva composició i característiques. Seguidament s’ha fet recerca sobre el sector de la construcció amb fusta i els sistemes constructius utilitzats, deixant clars els avantatges que presenten. Finalment, s’ha realitzat a escala la maqueta d’un habitatge unifamiliar simulant en la mesura que s’ha pogut els procediments i tècniques estudiats.

Tutor: Sílvia Junoy

Codinachs Casassas, Jan. Estudi del consum energètic d’un habitatge

Aquest treball té l’objectiu de calcular el cost energètic d’un habitatge, o sigui, la despesa que han d’assumir els seus usuaris en concepte de calefacció, il·luminació, aigua calenta, etc., per tal de, després d’obtenir els resultats, buscar possibles millores i solucions per aconseguir reduir el consum. Paral·lelament a la disminució de costos, es busca minimitzar l’impacte mediambiental que provoquen les diferents fonts d’energia utilitzades per cobrir les necessitats bàsiques d’un habitatge, com són una bona il·luminació o una temperatura ambient adequada.

Tutor: Sílvia Junoy

López Puigbò, Roger. Desenvolupament d’una aplicació mòbil enfocada als malalts d’Alzheimer

Aquest projecte tracta sobre la utilitat dels jocs amb finalitats terapèutiques per als malalts d’Alzheimer i la necessitat d’adaptació de les noves tecnologies com a suport vàlid per desenvolupar-los. A més, aborda l’estudi de tot allò necessari per dur a terme el desenvolupament pràctic d’una aplicació mòbil. Això implica des de l’estudi de la malaltia i la incidència dels jocs com a teràpia fins a l’estudi del desenvolupament tecnològic i de negoci necessaris per a la materialització d’un nou concepte de joc, que finalment és portada a la pràctica. Inclou, per tant, una primera part d’estudi de la malaltia i la capacitat d’incidència dels jocs en la seva evolució, una segona part en què s’analitzarà el model de negoci basat en el concepte de joc creat per a aquest treball, per poder vehicular el producte cap al mercat, i, finalment, l’estudi dels conceptes i les tècniques necessaris per desenvolupar una aplicació mòbil real.

Tutor: Toni Torrents

Serrat Salgueda, Pau. Amazon. De la compra en línia a un negoci global

El treball està enfocat a estudiar el funcionament d’Amazon Logistics, una empresa logística que ha crescut de manera exponencial a escala mundial en els darrers anys. L’objectiu principal ha estat obtenir un punt de vista més proper de tot el que no se sap quan es fa una compra en línia, dels processos que es fan servir i de la manera com s’organitza l’empresa dins dels seus magatzems. Per simular aquests magatzems, s’ha construït una petita maqueta de fusta de 2 x 2 caselles que funciona de manera autònoma a partir d’una placa PicAXE.

Tutor: Carles Saborit

Villà Alsina, Maria. Adaptació d’una arquitectura mediterrània per a refugiats sirians

L’objectiu d’aquest treball és, principalment, plantejar un habitatge en una ciutat espanyola mediterrània que estigui adaptat a la cultura siriana, per tal que un grup de refugiats puguin instal·lar-s’hi i sentir-s’hi al màxim de còmodes i acceptats possible. S’ha fet recerca sobre el conflicte sirià; s’ha estudiat l’arquitectura i la forma de vida de Síria, i també s’ha buscat informació sobre l’arquitectura sensorial per tal de crear espais agradables per a les persones refugiades. Finalment, s’ha fet un projecte d’un habitatge tipus i s’ha acabat creant una maqueta per exposar tots els conceptes treballats anteriorment.

Tutor: Sílvia Junoy

<<<