Art, Disseny i Esport

Recull de Treballs de Recerca realitzats pels estudiants de Batxillerat de la promoció 2022-2024 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de l’Art, Disseny i Esport.

Alba Montes, Ivet. La connexió cavall-genet, la clau de l’èxit en l’educació eqüestre

Les relacions de confiança i respecte entre cavall i genet afavoreixen la capacitat d’aprenentatge del primer. En el treball s’ha ensenyat a un cavall a fer diferents exercicis mitjançant la doma en llibertat i s’ha pogut demostrar que si l’animal se sent còmode durant les sessions d’aprenentatge i aquest és progressiu i sense ús de la violència, s’arribarà molt més aviat als objectius proposats. A més, el cavall retindrà molt millor el que se li està demanant i gràcies a la memòria que li és característica adquirirà els nous coneixements i aprenentatges a llarg termini.

Tutora: Montse Rovira Costa

Col·laboradors: Isona Fernández

Escoté Riesco, Carles. Protecció de lesions de turmell… Tres en ratlla

Existeix relació entre el fet de patir lesions de turmell jugant a futbol, produïdes en un determinat tipus de superfície de joc, i l’adequació dels tacs de les botes? A partir d’aquest dubte es planteja l’objectiu d’aprofundir al màxim en el coneixement de les lesions de turmell que es pateixen en el futbol. Prèviament s’ha fet una recerca bibliogràfica per conèixer la morfologia de la part inferior del cos (peu i turmell) i dels diferents tipus de calçat i superfícies de joc, que conforma la part teòrica. A continuació s’han realitzat entrevistes a professionals de l’àmbit estudiat (metges traumatòlegs i ex-futbolistes), i també una enquesta adreçada a jugadores i jugadors per poder analitzar les lesions de turmell sofertes al llarg de les seves carreres. Finalment, s’han extret les conclusions pertinents.

Tutora: Montse Rovira Costa

Font Bau, Martina. L’auge del futbol femení: Explotant el seu potencial i evolució

Amb l’augment de la popularitat del futbol femení a escala mundial, aquest treball estudia el seu auge, centrant-se en la seva evolució històrica i el potencial que té, mitjançant una metodologia de recerca mixta. L’objectiu és analitzar com el futbol femení ha experimentat un creixement espectacular en popularitat, nombre de jugadores federades, visibilitat en els mitjans i millora tècnica del nivell de competició-professionalització, i com podrien encara millorar aquests aspectes en un futur. Malgrat els desafiaments pendents i les diferències entre l’ún i l’altre, es detecta que l’objectiu principal del futbol femení no consisteix a assolir al nivell del futbol masculí sinó més aviat a establir un esport sostenible a nivell econòmic i amb un ambient de competició saludable com a prioritats.

Tutor: Oriol Marsó Anglada

Gao Zhou, Luxi. “Marie Antoinetta o Antowanetto Mari?”. Del Rococó al Manga

Es perd l’essència dels retrats d’una època si es canvia el seu estil d’art? La recerca gira entorn de la representació de la figura de Maria Antonieta, reina de França en el París prerevolucionari. Elisabeth Vigée Le Brun, pintora de cambra de Versalles, va realitzar una colla de retrats de la reina en el context del segle XVIII i de la tradició estètica de la pintura europea. La cultura tradicional japonesa ha generat una indústria gràfica i audiovisual de manga i anime basada en l’estil de dibuix informal del còmic occidental per explicar historietes. Un dels objectius principals del treball és confrontar aquests dos estils artístics, separats culturalment i temporalment, i trobar aquells elements comuns i essencials que permetin retratar la reina Maria Antonieta amb estil manga sense perdre el sentit original. L’interès central del treball és investigar la transformació d’una selecció d’aquests retrats realitzats per Elisabeth Vigée Le Brun experimentant amb diferents estils, tècniques i suports plàstics fins a aconseguir un estil personal en l’àmbit del manga.

Tutora: Mireia Puntí Carné

Garriga Codony, Jan. Classificadora de residus automatitzada

Des de ja fa uns anys, el canvi climàtic és una amenaça i, a la vegada, un repte per a la humanitat. El consumisme, vinculat a la societat capitalista, i el creixement de la població han acabat marcant el present i el futur de les pròximes generacions. L’objectiu del present treball és el disseny i la construcció d’una classificadora de residus, utilitzant diversos sensors i motors elèctrics, que podria ser un bon sistema per promoure el reciclatge i separar els residus amb un mínim cost mediambiental. Per poder portar a terme aquesta part pràctica s’ha partit d’una recerca teòrica sobre els diferents residus que es generen actualment i els sistemes utilitzats per a la seva separació.

Tutor: Carles Saborit Vilà

Gonzalez Merin, Gerard. Força sense restriccions

L’obtenció d’uns resultats favorables en l’entrenament físic sempre ha estat associada al fet de seguir una dieta estricta. És evident que els principis de l’entrenament aplicats de manera conjunta generen una situació que afavoreix una millora física general, sense cap necessitat d‘un canvi estricte de l’alimentació. Per comprovar aquest fet s’han plantejat uns entrenaments amb la intenció d’obtenir uns resultats que responguin a la pregunta de si és possible una millora de la condició física sense variar la dieta. Com a conclusió s’ha pogut comprovar que un bon pla d’entrenament aplicant els fonaments correctes és suficient per produir una millora física.

Tutora: Montse Rovira Costa

Ortega Grau, Carles. El disseny i redisseny de personatges en el videojoc League of Legends

Aquest treball analitza la manera de dissenyar els personatges en els videojocs, concretament en el conegut videojoc League of Legends. També analitza el seu redisseny posterior, és a dir, com s’actualitzen i es milloren un cop ja creats per adaptar-se a les necessitats del joc al llarg dels anys, tenint en compte els diferents passos que se segueixen i els diferents mètodes que s’utilitzen perquè el resultat sigui satisfactori. Es busca entendre el procés, el perquè del procés i la importància que té. En la part pràctica es proposa el disseny d’una arma, que és una petita part del disseny d’un personatge complet, seguint els mètodes estudiats anteriorment. Complementàriament, el treball pretén destacar la importància que tenen els personatges com a protagonistes absoluts dels jocs, i com les seves característiques són un factor essencial en aquest sentit.

Tutor: Ferran Vilardell Riera

Sanglas Vilarrubia, Pol. Pretemporada d’un equip de minibàsquet

La pretemporada és el període previ a l’inici de la competició, amb una durada d’entre 4 i 6 setmanes, i té per objectiu aconseguir un alt nivell de rendiment de l’equip a l’inici de la temporada. Aquest estudi pretén abordar la qüestió de com preparar una pretemporada de bàsquet, aportant idees sobre quins exercicis poden ser adequats per a un rendiment òptim. Concretament, s’ha dissenyat una pretemporada per a un equip de minibàsquet que competeix en una lliga de promoció de la Federació Catalana de bàsquet, i s’han valorat els efectes de la pretemporada dissenyada en la millora dels jugadors i en els resultats obtinguts. En el disseny de la pretemporada es tenen en compte aspectes físics, tècnics, tàctics i emocionals. Els resultats obtinguts permeten concloure que, si bé la pretemporada dissenyada ha estat efectiva, hi ha aspectes que cal millorar de cara al futur.

Tutor: Eveli Noguera Parcet

Singh Kaur, Lovepreet. Pubg Mobile. El disseny gràfic aplicat a l’àmbit de retransmissió via streaming

És important definir un bon disseny gràfic en l’àmbit del joc en streaming? Per respondre a aquesta pregunta de recerca s’ha fet un estudi dels diferents models de presentació gràfica dels jugadors que tenen més visualitzacions i subscripcions a la plataforma Youtube, i s’ha observat que la majoria tenen poc interès a dissenyar una presentació d’aquest tipus. L’objectiu principal del treball és defensar la tesi que en aquest tipus de jocs els elements gràfics són importants, ja que contribueixen a definir una identitat pròpia i exclusiva, creen impacte entre els jugadors, milloren la funcionalitat del joc i fan que aquest sigui més atractiu. El desenvolupament del treball contempla un estudi detallat de tots aquests elements i de la seva versatilitat, propietats i capacitat de comunicació. El resultat final és l’aplicació pràctica dels continguts analitzats.

Tutora: Mireia Puntí Carné

Tarrats Vilaró, Carla. L’alta costura italiana. Proposta d’un disseny de moda

Les firmes italianes han tingut i segueixen tenint una clara influència en les tendències de moda. Cada marca té un estil i una essència que la identifiquen i la distingeixen i, al mateix temps, comparteix amb les altres algunes característiques comunes. El treball s’inicia amb l’estudi detallat de les firmes seleccionades per la seva influència i singularitat i posteriorment realitza una anàlisi comparativa per veure si és possible esbrinar quan una peça és de disseny italià i, al mateix temps, si se’n pot identificar la marca. Finalment, i a partir de les informacions obtingudes, es realitza el disseny i patronatge d’una peça de vestir posant en relleu aquells elements de cada marca que han tingut repercussió en el resultat final. Aquesta peça està pensada per lluir en una ocasió especial i al mateix temps té en compte l’estil Old Money.

Tutora: Mireia Puntí Carné

Torras Folgarolas, Arnau. Preparació física en el món del futbol

Es considera que la preparació física és essencial en qualsevol disciplina esportiva. El treball analitza els aspectes de l’entrenament futbolístic que posen en el millor estat possible de forma els jugadors, optimitzant les seves habilitats naturals i desenvolupant al màxim el seu estat físic. També estudia la preparació física duta a terme durant el període de la  pretemporada i en la fase de temps compresa entre el final de la temporada i l’inici de la següent. La motivació principal del treball ha estat l’afició de l’autor per aquest esport. S’ha plantejat uns objectius, n’ha comprovat l’assoliment i se n’ha fet una valoració a les conclusions finals.

Tutor: Eveli Noguera Parcet

Vilaregut Costa, Anna. Optimització de l’espai i el benestar en el disseny d’oficines modernes

Aquest treball presenta el disseny d’unes oficines empresarials de nova construcció ubicades en un edifici del nucli antic de Vic. La part teòrica abasta diversos àmbits del disseny d’interiors, incloent-hi els oficis que hi intervenen, una classificació dels diferents tipus de disseny existents i la referència a autors rellevants, entre altres aspectes. Simultàniament, es presenta una àmplia recerca sobre el món de les oficines i es detallen els passos necessaris per dur a terme el seu disseny. En la part pràctica es fusionen aquests dos aspectes i s’apliquen amb l’objectiu de crear un disseny ajustat a les circumstàncies específiques del projecte.

Tutor: Ferran Vilardell Riera

<<<