Ciències

Recull de Treballs de Recerca realitzats pels estudiants de Batxillerat de la promoció 2022-2024 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de les Ciències.

Arumí Colom, Abril. La canyella com a alternativa per combatre la resistència bacteriana als antibiòtics

Durant més d’una dècada, la resistència bacteriana als antibiòtics, atribuïda a l’ús excessiu d’aquests medicaments, ha provocat una preocupació d’abast global, i de moment encara no s’hi ha trobat una solució definitiva. El treball té com a objectiu valorar l’eficàcia de la canyella com a agent antibiòtic natural, amb la idea de proporcionar una alternativa que permeti reduir la dependència actual respecte dels antibiòtics sintètics. Per aconseguir aquest objectiu s’han dut a terme diversos antibiogrames, unes proves microbiològiques que faciliten la determinació de la sensibilitat de diferents bacteris a substàncies determinades. Amb els resultats obtinguts s’ha pogut confirmar que la canyella inhibeix efectivament el creixement bacterià, la qual cosa demostra el seu potencial com a antibiòtic natural.

Tutora: Berta Sánchez Nogué

Bages Soldevila, Martí. A contra vent, estudi físic de l’efecte del vent Laser en la navegació d’una embarcació

En l’esport de la vela, les diferents tècniques que existeixen per fer córrer l’embarcació són clau per arribar a completar un circuit de curses amb la màxima velocitat possible. En la vela lleugera és important guanyar metres de la manera més ràpida cap al vent, adoptant el rumb de cenyida. Aquesta recerca se centra en l’estudi del vent aparent durant la navegació d’una embarcació Laser, buscant el rumb òptim per assolir una major velocitat. S’investiga com influeix en la velocitat l’angle amb què es navega respecte al vent aparent, i s’analitza també com afecta el sistema de la contra, que té cura de donar més o menys curvatura al pal i a la forma de la vela. S’ha realitzat la captació de dades mitjançant anemòmetres analògics i digitals per a la seva posterior anàlisi.

Tutor: Miquel Padilla Muñoz

Bassas Vilà, Laura. Cosmètica natural: Labials amb colorants vegetals

La cosmètica s’utilitza arreu del món i juga un paper molt important en l’autoestima i la confiança de les persones. Els productes cosmètics estan dissenyats per millorar l’aparença, amagar imperfeccions, protegir la pell i proporcionar una sensació de benestar. La importància que a nivell estètic tenen, concretament, els labials, ha provocat l’interès per crear un pintallavis amb una formulació que tingués les propietats característiques d’aquest tipus de cosmètic però utilitzant colorants vegetals i sense elements tòxics. A partir d’una cerca d’informació sobre els models actuals existents al mercat, la part pràctica del treball ha suposat la realització de moltes proves al laboratori per trobar la fórmula més adequada per a l’objectiu proposat. Finalment, es conclou que el suc de la remolatxa té unes qualitats que el  converteixen en el millor colorant per obtenir el labial.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Colomer Newman, Sam. Ampolles de plàstic o aigua filtrada a casa. Quina opció és millor per a nosaltres i el nostre entorn?

Un gran percentatge de persones obtenen l’aigua de beure comprant ampolles de plàstic que generen un residu contaminant. Existeixen diverses alternatives, una de les quals és una gerra que filtra l’aigua de l’aixeta amb una capa de carbó actiu i resina d’intercanvi d’ions. Però aquest filtre cal substituir-lo cada cop que s’arriba a cert volum d’aigua, i també produeix un residu. Amb l’objectiu de determinar en quina situació es genera menys residu plàstic, s’ha avaluat com evoluciona l’eficàcia del filtre durant quatre mesos, analitzant la variació en la duresa total de l’aigua filtrada mitjançant una volumetria complexomètrica; s’ha valorat, també, la massa de residu plàstic generat pel filtre i finalment s’ha comparat amb el que produiria el mateix volum d’aigua envasada en plàstic. S’ha verificat que la utilització de l’aigua d’aixeta i el filtre comporta un estalvi de plàstic molt gran.

Tutora: Marta Dorca Llavina

Coromines González, Oriol. Comparació de mètodes d’obtenció d’olis essencials

Els olis essencials són barreges de substàncies químiques obtingudes de plantes. Consten d’una complexa composició química, es caracteritzen per ser molt aromàtics i són els responsables de les olors dels diferents òrgans vegetals. Els diferents mètodes per a l’extracció dels olis essencials poden influir en el resultat de l’oli obtingut. En el treball es porta a terme la comparació de tres d’aquests mètodes, el de destil·lació per vapor, el d’expressió i el d’extracció amb dissolvents de diferents parts de plantes, amb la finalitat d’avaluar quin és el que presenta un major rendiment per a cadascuna de les tres plantes objecte de l’estudi: espígol, menta i taronja. Un cop acabada l’extracció i analitzats els resultats s’ha pogut concloure que el més rendible és el de destil·lació per arrossegament de vapor.

Tutora: Marta Dorca Llavina

Cumeras Verdaguer, Roger. Conviure amb la migranya

Els objectius d’aquest estudi són definir la migranya i la seva tipologia i conèixer els elements que contribueixen a generar-la, els factors que permeten prevenir-la i el sexe i les franges d’edat que són més proclius a patir-la. Paral·lelament, s’identifiquen els diferents impactes que té la malaltia en la qualitat de vida i es busca prevenir-los. El procediment utilitzat ha comportat la recollida d’informació de professionals especialitzats i l’elaboració d’una enquesta que ha estat passada a una mostra representativa de la població. La finalitat última és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquest problema.

Tutora: Berta Sánchez Nogué

El Mehjdki Ayouchen, Yasmin. Netejar la roba o embrutar el medi? La contaminació en l’ús dels detergents

La contaminació és un problema en la societat actual, generat de manera constant per diverses activitats quotidianes. L’ús generalitzat de detergents en la neteja de la roba ha estat una pràctica comuna, però els efectes ambientals de la seva utilització mereixen una anàlisi més aprofundida. Aquest estudi planteja la qüestió de si els detergents utilitzats per netejar la roba contribueixen a la contaminació ambiental, amb l’objectiu de determinar l’alternativa més sostenible. Mitjançant la recreació de quatre situacions de rentat, amb aigua freda i calenta i utilitzant el potenciador de rentat oxigen actiu tant en estat sòlid com líquid, s’han determinat els residus alliberats a l’aigua mitjançant permanganimetries. S’ha arribat a la conclusió que la situació de rentat més eficaç i que menys contamina és aquella que es duu a terme amb oxigen actiu líquid en aigua calenta.

Tutora: Marta Dorca Llavina

Fernández Orriols, Isona. De la prevenció a la cura: malalties més freqüents i els seus tractaments en una granja porcina catalana

La gran onada de baixes que ha patit l’explotació porcina del Serradet (Pinsos Sant Antoni) ha estat el detonant que ha impulsat aquesta investigació. L’objectiu ha estat trobar els tipus de malalties que afecten els garrins i les solucions ràpides i eficaces contra els bacteris que les causen. Després d’un atent seguiment de les baixes i la realització diària de disseccions als nounats morts, s’ha pogut identificar el bacteri Glaesserella parasuis com a causant principal d’aquesta situació. A partir d’aquí, amb els tractaments adequats s’ha aconseguit frenar la propagació de la infecció.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Franquesa Nebot, Roger. Les proteïnes de la matriu extracel·lular del teixit cardíac com a possibles marcadors o dianes terapèutiques de l’infart de miocardi

Les malalties cardiovasculars, entre elles l’infart de miocardi són un dels àmbits de recerca més importants en el camp de la biomedicina, degut a la importància de la malaltia cardiovascular com a causa de mortalitat i morbiditat en la població. Per això l’objectiu d’aquesta investigació és trobar alguna proteïna de la matriu extracel·lular cardíaca que pugui servir com a tractament o marcador o diana terapèutica d’aquesta patologia. Per fer-ho, s’han utilitzat diverses tècniques que serveixen per extreure les proteïnes de la matriu; per quantificar-les, la BCA; per identificar-les, l’espectrometria de masses; per buscar quines tenen més potencial, una anàlisi in silico i, finalment, per validar-les, tècniques d’ELISA o el Western Blot. Amb aquest treball no s’ha trobat cap proteïna que compleixi les característiques que es busquen, però com que forma part d’un estudi de l’Institut de Recerca del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR-HSCSP), ubicat al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, la recerca continua i és d’esperar que en un futur es puguin obtenir resultats.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Col·laboradors: Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR-HSCSP)

Garolera Sala, Maria. Sabó i herbes remeieres

L’autora parteix de la curiositat per esbrinar què és el que fa que el sabó renti, és a dir, per conèixer com un element tan quotidià i emprat rutinàriament en la nostra societat pot tenir una funció tan complexa. La investigació proporciona una comprensió profunda dels sabons, atès que explora la seva història, les seves propietats químiques, la seva tipologia, l’efecte que tenen en la sostenibilitat mediambiental i la base dels additius desinfectants. Amb el focus posat en les propietats de l’orenga i la farigola, s’han portat a terme diversos antibiogrames per tal de determinar l’efecte antibacterià d’aquestes plantes, tot identificant quina d’elles ofereix una millor eficiència desinfectant, amb l’objectiu final de desenvolupar un nou sabó natural.

Tutor: Berta Sánchez Nogué

Graell Graell, Guillem. Evolució dels trasplantaments cardíacs. Explorant altres teràpies alternatives

Des de l’aplicació dels primers transplantaments d’òrgans a principis del segle XX, aquesta tècnica s’ha millorat considerablement i ha aconseguit incrementar el període de supervivència dels pacients tractats. Al segle XXI, els trasplantaments de cor es presenten com un tractament especialment important, ja que han permès salvar la vida a moltes persones, però malgrat tot continua havent-hi limitacions, com ara el rebuig immunològic. Per això, des de diferents centres d’investigació s’estan realitzant diverses recerques amb teràpies alternatives, que podrien resultar més efectives perquè, en cas de tenir èxit, suposarien una superació d’aquestes limitacions. Part del present estudi s’ha desenvolupat a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, on s’han analitzat algunes d’aquestes teràpies alternatives. Les conclusions de la investigació permeten inferir que aquestes teràpies són molt prometedores, tot i que cal tenir en compte que encara estan en procés de desenvolupament.

Tutora: Berta Sánchez Nogué

Jimenez Moreno, Gerard. No forcis la màquina. Estudi de les oscil·lacions lineals forçades amb un grau de llibertat

El 10 de juny de 2000, el pont del Mil·lenni de Londres va haver de ser tancat al públic dos dies després de la seva inauguració, degut a una vibració lateral inesperada. Aquesta vibració es va atribuir a un fenomen poc investigat segons el qual els vianants que creuen un pont que té una oscil·lació lateral tenen una tendència inconscient a fer coincidir els seus passos amb aquesta oscil·lació, augmentant-la; és el fenomen conegut com a ressonància. En el treball s’estudien diferents variables que poden produir un canvi en la freqüència de ressonància d’un cos. Per a aquest estudi s’ha emprat un oscil·lador consistent en una massa i una molla, forçat per la vibració d’un altaveu i connectat a un generador de freqüències. La captació de dades s’ha realitzat mitjançant un sensor d’ultrasons i per a la seva posterior anàlisi s’ha utilitzat un programari especialitzat.

Tutor: Miquel Padilla Muñoz

Mateu Casadesús, Gerard. Impacte del canvi climàtic en la població de Scolopax Rusticola (Becada) de l’Esquirol

Scolopax rusticola, la becada, és una au comuna a la comarca d’Osona. En els anys 90 era un ocell apreciat pels caçadors de la zona, però d’un temps cap aquí la seva caça s’ha vist reduïda, en gran part a causa de la disminució del nombre d’individus de l’espècie. En aquest treball s’ha determinat que el canvi climàtic ha tingut un paper fonamental en aquesta situació. Per fer-ho s’ha utilitzat les dades de becades caçades en el vedat de l’Esquirol els últims 30 anys i s’han comparat amb la temperatura i pluviositat en aquesta zona durant el mateix període de temps. Malauradament, s’ha conclòs que aquestes aus seran cada vegada més difícils d’observar a casa nostra.

Tutora: Ariadna Palacios Prat

Molera López, Carlota. Dietes vegetarianes sota la lupa

Una nutrició sana i equilibrada és aquella que ens aporta macronutrients com els hidrats de carboni, les proteïnes i el greix, micronutrients com els antioxidants, les vitamines i els minerals, i fibra, en la proporció adequada i sempre tenint en compte l’edat, el sexe i l’activitat física. En el món en què vivim les dietes estan molt de moda, i molta gent en segueix de diferents. L’objectiu d’aquest treball és concloure si la dieta ovolactovegetariana i la vegana poden ser considerades sanes i equilibrades comparant-les qualitativament amb la dieta sana i equilibrada definida tenint en compte les consideracions de l’OMS, de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Alícia, i els principis de la dieta mediterrània.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Pla Puigdollers, Cristina. L’acné i la fitocosmètica

L’acné és un trastorn inflamatori crònic dels fol·licles de la pell causat pel bacteri grampositiu Propionibacterium acnes, els tractaments del qual sovint presenten molts efectes secundaris. En el treball s’han desenvolupat alguns preparats d’Echinacea purpurea, Hamamelis i Aloysia citrodora, amb conegudes propietats antivirals, antiinflamatòries i antibacterianes, que podrien proporcionar un tractament alternatiu útil en el control de la malaltia, amb la possibilitat de reduir els efectes adversos d’alguns fàrmacs. Concretament, amb la pomada d’Echinacea purpurea, el tònic d’Hamamelis i el preparat d’Aloysia citrodora es podria aportar un benefici segur per a les persones amb acné mitjançant la inhibició de la proliferació del microorganisme i la inversió de la inflamació sense efectes secundaris.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Puigcercós Camps, Pau. Accelerar per emocionar. Estudi físic de les muntanyes russes de PortAventura World

Des de l’origen de la primera muntanya russa, el 1885, els canvis al voltant del disseny, planificació i fabricació d’aquest tipus d’atraccions ha evolucionat de manera espectacular, ja que no només es tracta d’oferir diversió, sinó de proporcionar una experiència única i irrepetible, allò que no se sentirà en cap altre lloc del món. La clau del seu disseny és com gestionar les acceleracions per condicionar les emocions de les persones que hi pugen. Aquest treball s’ha centrat en l’anàlisi de les acceleracions en les muntanyes russes de PortAventura, World Dragon Khan, Shambhala, Stampida, Furius Baco i a la caiguda lliure Hurakan Condor, i com aquestes es relacionen amb les sensacions viscudes durant el trajecte. A més, s’ha estudiat si les sensacions canvien si es va al davant o al darrere de l’atracció en el cas de Shambhala. La metodologia emprada ha estat la captació de dades mitjançant un acceleròmetre digital en tres dimensions i la seva posterior anàlisi amb un programari especialitzat.

Tutor: Miquel Padilla Muñoz

Roca Perdigón, Miquel. Floridures: Àcid o base?

Tot aliment té una data de caducitat, i els fongs i els microorganismes són els que s’encarreguen d’accelerar el seu procés de deteriorament. Com tot ésser viu, aquests organismes tenen unes condicions òptimes de desenvolupament i, per tant, uns factors abiòtics que condicionen la seva reproducció. Tenint en compte que un d’aquests factors és el pH, aquest treball estudia, des d’un punt de vista qualitatiu, la velocitat de proliferació dels fongs en aliments sotmesos a diferents valors d’acidesa. Per aconseguir aquests diferents valors s’han ruixat els aliments amb solucions obtingudes de manera casolana. Posteriorment s’ha observat el creixement dels fongs i s’ha valorat l’eficàcia de les solucions emprades.

Tutora: Mª Lluïsa Prat Suñé

Sans Subirana, Queralt. Bacteris, iogurt i ph

El iogurt és un dels aliments més consumits arreu del món per dos motius principals: és una font de calci i és accessible a gran part de la població, ja que es pot elaborar a casa fàcilment. Durant aquest procés d’elaboració és clau l’ús dels bacteris làctics, com el Lactobacillus delbrueckii, subespècie bulgaricus, i el Streptococcus thermophilus, ja que són els responsables del procés de la fermentació làctia. En el treball s’observa com la concentració de bacteris làctics afecta el grau d’acidesa del iogurt. Per tal de confirmar aquesta relació, s’ha dissenyat un experiment amb mostres de iogurt que varien per la quantitat de bacteris i se n’ha mesurat el pH. Els resultats obtinguts no han estat concloents, ja que el temps de repòs entre la formació de iogurt i la mesura del pH no ha estat el mateix en totes les mostres. Tot i això, s’ha observat que com més concentració́ de bacteris, més baix és el pH.

Tutora: Ariadna Palacios Prat

Soler Font, Rut. Estudi comparatiu de la biodiversitat de micromamífers a Cararach entre 1983 i 2023, mitjançant l’anàlisi d’egagròpila de l’òliba comuna (Tyto Alba)

La disminució de la biodiversitat és un problema global causat per la presència i per l’activitat de l’ésser humà. L’òliba comuna (Tyto alba) ha experimentat un alarmant descens de població a causa de la tecnificació de l’agricultura, que ha impactat en la disponibilitat del seu aliment, en el qual s’inclouen micromamífers. Aquesta investigació ha utilitzat l’anàlisi d’egagròpiles d’òliba comuna (Tyto alba) per estudiar la biodiversitat de micromamífers. Sha calculat l’índex de Shannon-Wiener per a l’any 1983 i també per al 2023 i s’ha aplicat el t-test de Hutcheson per comparar-los i veure l’evolució de la biodiversitat de micromamífers a Cararach, una masia de la comarca d’Osona. Els resultats de l’Índex de Shannon-Wiener són 1,632 i 1,667, respectivament. El t-test de Hutcheson conclou que la diferència no és significativa ja que el valor crític (1,97) supera el valor calculat (0,89).

Tutora: Ariadna Palacios Prat

Viñas Álvarez, Ignasi. Cursa de monedes, estudi dels corrents de Foucault en les màquines expenedores

L’ús de màquines expenedores per al consum de certs productes és una pràctica molt estesa arreu, i fins no fa gaire només es podien utilitzar monedes per fer-hi el pagament. Ens podem preguntar quin mecanisme utilitzen aquestes màquines per reconèixer les monedes i detectar les possibles falsificacions. Tenim l’explicació en els anomenats corrents de Foucault, originats per la interacció del metall amb què estan fetes les monedes amb un camp magnètic variable, i en la força de frenada. Depenent d’aquesta força, cada tipus de moneda assoleix una velocitat terminal diferent i, d’aquesta manera, pot ser diferenciat. En aquesta recerca s’investiguen diversos factors que modifiquen la velocitat terminal d’un imant cilíndric que llisca per un pla inclinat metàl·lic, com poden ser el tipus de metall, l’angle d’inclinació del pla o el gruix de la placa metàl·lica. El registre i la posterior anàlisi de dades s’han realitzat mitjançant un programari especialitzat de captació de dades de vídeo digital.

Tutor: Miquel Padilla Muñoz

<<<