Ciències Socials

Recull de Treballs de Recerca realitzats per l’alumnat de Batxillerat de la promoció 2022-2024 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de les Ciències Socials.

Aceves Vilaseca, Marc. Fins a quin punt és efectiva l’estratègia de màrqueting de “La Fageda” per respondre a un entorn competitiu com l’actual?

Aquesta monografia presenta una anàlisi de la nova estratègia de màrqueting que ha adoptat ‘La Fageda’ per respondre tant a la seva competència creixent com a la conjuntura econòmica actual, condicionada per la guerra d’Ucraïna, la pujada de preus de matèries primeres i, conseqüentment, la pujada de la cistella de la compra. Amb aquest canvi de direcció estratègica, l’empresa pretén augmentar les vendes i rellançar els seus productes un altre cop. L’estudi també permetrà comprovar, més genèricament, fins a quin punt aquestes estratègies de màrqueting són efectives en general.

Tutora: Anna Pla Martí

Barniol Pla, Berta. Fins a quin punt fou important la col·laboració de Robert Oppenheimer en el projecte Manhattan de 1942?

Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) es va desenvolupar el projecte que va comportar la creació i la producció de la bomba atòmica, el “Projecte Manhattan”. Aquest va ser possible gràcies a l’equip de científics que treballaven seguint les ordres de J.R.Oppenheimer al laboratori científic del desert de Los Álamos, a Nou Mèxic. L’objectiu d’aquesta investigació és determinar fins a quin punt va ser important la presència d’Oppenheimer al Projecte Manhattan, a partir d’una anàlisi comparativa entre el treball realitzat per ell com a director i el realitzat pels membres de l’equip. S’ha arribat a la conclusió que l’aportació d’Oppenheimer al projecte fou sobretot de lideratge i gestió.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Bertran Alsina, Ariadna. Greenwashing: La realitat més enllà de l’aparença

Partint de la creixent preocupació pel medi ambient, les empreses estan aplicant una nova estratègia de fals màrqueting verd per netejar la seva imatge i augmentar els seus beneficis, l’anomenat greenwashing. En el treball s’ha plantejat conèixer aquesta estratègia, així com els efectes que té sobre les empreses i els consumidors. Després d’haver recopilat la informació necessària sobre ella (el seu origen, les seves causes i les seves conseqüències), s’ha procedit a fer un estudi de dues empreses que l’han aplicada en les seves campanyes publicitàries. Un cop analitzades les repercussions legals, econòmiques i corporatives, s’ha comprovat que l’impacte negatiu sobre la imatge de les empreses és lleu, perquè els consumidors acaben donant més importància a la seva reputació.

Tutora: Mireia Carbonell Casanovas

Burriel Vergés, Martina. Més enllà del K-Pop

Què és el K-pop? Què en sap la gent? Com ha arribat a nosaltres? Aquest treball busca donar resposta a aquestes preguntes. Estructurat en tres parts, s’endinsa en el món del K-pop i va més enllà. Primer explica el seu origen, les influències que l’han marcat i els inicis i els grups que l’han donat a conèixer arreu del món. En segon lloc, exposa el procés de creació de les bandes, les característiques que defineixen cada una d’elles i la importància dels fandoms (fans). Per últim, analitza l’impacte social que ha generat a Catalunya aquest gènere musical i les projeccions de futur que pot aconseguir.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Campos Escofet, Bernat. El tabú de la guerra: Les drogues i les seves utilitats

Les drogues han estat substàncies presents en els exèrcits al llarg de la història, des de les civilitzacions antigues, en les quals s’utilitzaven herbes i fongs extrets de la natura, fins a l’edat contemporània, en què han aparegut estupefaents químics com la cocaïna, la morfina o l’heroïna. En les guerres del segle XX, concretament, el consum de drogues ha assolit nivells molt alts. En el treball es fa un recorregut per l’ús de les drogues a les trinxeres i els seus efectes posteriors. També es tracta el tabú que representen aquestes substàncies i el seu ús a través d’imatges. Per a la realització del treball s’ha tingut en compte la lectura d’unes memòries de guerra.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Casas Morató, Arnau. La Plana de Vic: El medi rural a cop de pedal

En aquest treball, realitzat des de la perspectiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, s’han dissenyat tres recorreguts pels camins rurals de la Plana de Vic amb l’objectiu de conèixer la geologia, el paper de les granges d’animals i la història del pantà de Sau, tenint en compte en cada cas els pros i els contres. S’han fet tres grans blocs en forma de rutes amb bicicleta per situar els tres recorreguts esmentats, un per ruta, i en cada una d’aquestes rutes s’hi ha inclòs una descripció completa i una fitxa tècnica. El treball conclou que la ramaderia intensiva genera una problemàtica complexa difícil de canviar i fa algunes propostes per intentar revertir la situació en un futur no gaire llunyà.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Codinachs Ureña, Duna. Temps d’ensenyament i dictadura a Catalunya

El treball es proposa conèixer la influència de l’ideari franquista en l’ensenyament, i també la influència general que va tenir en la població. Per assolir aquest objectiu s’ha realitzat un índex que recull els aspectes del franquisme que s’han considerat més rellevants. Un cop analitzats aquests aspectes s’ha arribat a la conclusió que la ideologia franquista va ser la base sobre la qual es va fonamentar la formació dels ciutadans i ciutadanes d’aquell moment històric. La recerca inclou també una comparativa entre l’educació franquista i l’educació de l’Espanya democràtica, que ha permès observar que tots els sistemes educatius adoctrinen d’una manera o altra.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Corominas Piella, Ariadna. L’eutanàsia a Espanya: Frontera entre la legalitat i l’ètica

Partint de l’interès per qüestions relacionades amb l’àmbit jurídic, el treball es planteja proporcionar una visió completa de la pràctica de l’eutanàsia, les seves perspectives i el seu estatus legal, amb l’esperança de contribuir a un debat informat i reflexiu sobre aquest tema crucial en l’àmbit de la bioètica. Després de fer una àmplia recerca dels elements implicats en l’acte d’acabar amb la vida d’una persona i d’haver fet una comparació de les regulacions d’uns quants països, s’ha procedit a entrevistar professionals de diferents sectors. Posteriorment s’han analitzat les respostes obtingudes i s’ha comprovat que existeixen grans diferències entre elles. Es pot concloure que l’opinió envers el dret a decidir sobre la vida d’un mateix tendeix a ser un resultat de la ideologia, sigui política o no.

Tutora: Laia de la Iglesia Torrens

Crous Vall-llovera, Martina. La cara oculta del moviment ocupa a la ciutat de Vic

Partint de l’interès per la normativa jurídica que pot ser relacionada amb el moviment ocupa en l’actualitat, s’ha plantejat conèixer el màxim de detalls possibles sobre el desenvolupament de l’ocupació a la ciutat de Vic, aclarint les fake news i la desinformació compartida, i s’han estudiat diversos documents especialitzats. Per altra banda, s’ha realitzat entrevistes a persones ocupa, advocats i representants polítics de la ciutat i s’ha assistit a un desallotjament i a un judici penal. El desallotjament presenciat ha estat analitzat tenint en compte la història de l’edifici que estava ocupat i l’ordre judicial d’autorització per poder-hi entrar. Finalment, s’ha comprovat que el moviment ocupa és una situació real que va en augment a la ciutat de Vic.

Tutora: Laia de la Iglesia Torrens

Cuéllar Palacio, Juana. Proposta de millora dels trens de rodalies de Catalunya

En aquesta investigació s’analitza el sistema ferroviari de Catalunya i s’hi proposen millores, amb una atenció especial a la línia R3, que connecta l’Hospitalet de Llobregat amb Puigcerdà. Per a aquesta anàlisi s’han tingut en compte les opinions dels usuaris del sistema ferroviari català mitjançant una enquesta. A partir de l’anàlisi dels resultats es busca identificar les àrees a millorar i proposar solucions concretes. Les propostes abasten diverses àrees clau, com ara els trens, la seguretat, l’accessibilitat i la fiabilitat general del sistema. A més, s’estudien també propostes que permetin afegir valor a aquest sistema. El treball pretén, en definitiva, destacar la importància del sistema de trens de rodalies de Catalunya i suggerir solucions per a fer-lo més eficient i beneficiós per als seus usuaris. Amb les propostes de millora presentades, es busca garantir un sistema ferroviari de qualitat i a l’altura de les necessitats de la població.

Tutor: Oriol Marsó Anglada

Dari Bachiri, Sara. La immigració i la motivació laboral

La immigració és un fenomen que en les últimes dècades s’ha incrementat a causa de la globalització i els conflictes bèl·lics en els països d’origen, entre d’altres factors. El treball té per objectiu estudiar les causes per les quals aquest fenomen ha crescut a Espanya i a Osona, i identificar-ne també les principals conseqüències. En el marc teòric s’ha revisat teories sobre la motivació laboral i la immigració en general, mentre que en la part pràctica s’ha observat la immigració mitjançant l’anàlisi de dades demogràfiques del 2015 al 2020 i s’ha realitzat una enquesta a membres del col·lectiu relacionada amb l’àmbit laboral. Entre els resultats destaca la constatació que les causes que porten a emprendre un procés migratori depenen de la situació personal però presenten també característiques comunes entre les persones immigrants treballadores.

Tutora: Mireia Carbonell Casanovas

De la Cruz Foz, Alejandro. El setge de l’Alcàsser de Toledo durant la Guerra Civil Espanyola

El setge de l’Alcàsser de Toledo fou una batalla de la Guerra Civil espanyola durant la qual més de mil nacionals foren assetjats durant tres mesos. Mitjançant l’anàlisi i comparació de diverses fonts primàries i secundàries, aquesta monografia respon a la pregunta següent: “en quina mesura va contribuir el setge de l’Alcàsser de Toledo a la victòria del bàndol nacional a la Guerra Civil espanyola?”. Encara que hi hagi nombrosos estudis publicats sobre el setge de l’Alcàsser, centrats en el seu ús propagandístic i la seva veracitat, cap se centra en el seu impacte a major escala dins el conflicte. L’anàlisi de les fonts demostra que aquest setge va tenir un paper important en la Guerra Civil i, tot i que no assegurés la victòria del bàndol nacional, va ser una de les batalles decisives del conflicte per les seves repercussions logístiques i per a l’ús propagandístic de la imatge de l’Alcàsser.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Eke Nagbongiere, Crystalbel-Osasogie. Impacte del llenguatge: Interiorització i normalització del racisme a Espanya

El racisme, una problemàtica social que ve de lluny, influeix en diferents àmbits de la societat espanyola, caracteritzada per la seva diversitat cultural. Amb el pas del temps s’ha intensificat l’interès per comprendre l’impacte social d’aquest fenomen. El treball investiga les arrels històriques del racisme a Espanya, relacionades amb episodis com el colonialisme i l’esclavitud, i la seva influència en les actituds i percepcions actuals. S’analitza fins a quin punt les polítiques governamentals contribueixen o no a combatre aquest fenomen i es planteja com la llengua, que és reflex de la cultura i la història, també pot revelar prejudicis arrelats. Destaca, en aquest sentit, el fet que la construcció de discursos racistes s’entrellaça amb l’ús de llenguatge ofensiu i estigmatitzador, la qual cosa sovint passa desapercebuda. Reconèixer la presència d’expressions i termes racistes en la parla quotidiana és un primer pas crucial per combatre el racisme i fomentar una comunicació més inclusiva i respectuosa en la societat.

Tutora: Laia de la Iglesia Torrens

Erena Bruguera, Àlex. Estudi de la viabilitat de la criptomoneda Bitcoin com a moneda principal d’un estat

Aquesta recerca pretén analitzar la influència de la moneda criptogràfica anomenada Bitcoin en el sistema capitalista actual. El primer objectiu que s’ha plantejat és determinar si el Bitcoin pot ser una moneda principal en un país o no, i el segon saber quins motius causen que les persones inverteixin en Bitcoin quan hi ha un problema en el sistema fiduciari. S’ha estudiat diferents casos de països que han adoptat aquesta moneda com a moneda oficial i, després de finalitzar la investigació teòrica del treball s’ha creat una legislació reguladora del Bitcoin en un escenari fictici on aquesta moneda és reconeguda com a divisa oficial de lliure transacció. El treball acaba considerant que el Bitcoin no pot ser l’única moneda oficial d’un país i també que la gent que inverteix en èpoques de crisi ho fa per guardar els diners a l’estranger per causes com la hiperinflació.

Tutora: Mireia Carbonell Casanovas

Faja Sanjaume, Guinedell. Quin estil de lideratge es va adaptar millor a la crisi provocada per la Covid-19, Donald Trump o Jacinda Ardern?

La pandèmia de la covid-19 va tenir notables efectes arreu del món. Cada país va haver d’adaptar-se a aquesta nova realitat d’una manera o altra, la qual cosa va donar als presidents i primers ministres un paper decisiu. Aquesta monografia compara la gestió d’aquesta amenaça exterior en dos països que hi van fer front a partir d’estratègies totalment diferents: els Estats Units d’Amèrica, amb Donald Trump, i Nova Zelanda, amb Jacinda Ardern. L’objectiu és analitzar els dos estils de lideratge, juntament amb l’adaptació o resistència al canvi que presenten, per així tenir un exemple a gran escala del que pot representar la gestió del canvi en qualsevol empresa.

Tutora: Anna Pla Martí

Garolera Anfruns, Roc. Els suplements energètics

Què cerca una empresa de creació de suplements energètics? Com treballa l’equip directiu per fomentar que la gent que faci esport prengui aquests suplements? Amb les respostes obtingudes d’una entrevista a un especialista en el tema es pot confirmar que tots els suplements que ofereixen les marques estudiades són suplements que es poden utilitzar per a qualsevol esport i que, per tant, no estan indicats per a cap en concret. L’estudi també destaca el fet que els materials que s’utilitzen per fabricar aquests suplements són de km 0 i, sobretot, de petits agricultors que no fan cap actuació química sobre els productes.

Tutor: Eveli Noguera Parcet

Giné Vilamala, Martina. En quina mesura la captació i la retenció de talent ha contribuït a l’èxit de grup Gepork en els darrers quatre anys?

La companyia Grup Gepork S.A és actualment una entitat líder en l’àmbit veterinari. La societat fa dos anys va decidir incloure en el seu pla estratègic (a quatre anys vista) la captació i la retenció de talent. Amb això, la companyia donava prioritat a les persones en el procés de cerca d’èxit i de resultats ascendents. Per tal de buscar una resposta a la pregunta que li dona títol, la monografia analitza, a partir de l’anàlisi de fonts i algunes eines empresarials, els processos de captació i retenció de talent utilitzats per la companyia, així com les dades d’inversió dels darrers quatre anys en aquest àmbit, per poder fer una comparació dels resultats de vendes abans i després de la posada en marxa del pla. Per tant, la investigació se centra en l’estudi de la influència que arriba a tenir la captació i la retenció de talent en una companyia d’aquest tipus, i mostra el pes que tenen les persones en l’àmbit de l’empresa. Paral·lelament, s’han tingut en compte elements com el lideratge, la motivació i el canvi, i altres aspectes de gestió empresarial per tal de determinar en quina mesura han contribuït a l’èxit durant el període esmentat.

Tutora: Anna Pla Martí

Gómez Guirao, Mar. Una anlàlisi jurisprudencial de la defensa pròpia davant l’agressor sexual i la violència de gènere a Espanya

Les lleis que legislen la violència de gènere a Espanya han evolucionat durant els últims anys. L’objectiu d’aquesta recerca és conèixer els punts dèbils i els punts forts de la LO 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, a partir d’un estudi dels diferents problemes que han anat sorgint després de la seva entrada en vigor, en el qual s’analitzen totes les modificacions corresponents a cada article. El treball inclou una anàlisi estadística amb la finalitat de veure fins a quin punt han estat efectives aquestes modificacions després de la promulgació de la llei i té en compte les crítiques doctrinals que aquesta ha rebut durant aquest període de temps.

Tutora: Laia de la Iglesia Torrens

Ochoa Bové, Núria. To what extent does affirmative action, seen through the eyes of Barack Obama and Misty Copeland in their time’s convesation, dated march 14, 2016 7.00 AM EDT, contribute to diversity and inclusion in the American society of the 20th century?

Les polítiques d’Acció Afirmativa poden afavorir un tracte especial als grups històricament exclosos. Debats diversos han posat de manifest el seu paper en la configuració de la societat nord-americana del segle XX i la seva contribució en la diversitat i la inclusió. Aquesta monografia, realitzada en el marc de l’assignatura d’anglès del Batxillerat Internacional, examina el rol de l’Acció Afirmativa a través de les perspectives de Barack Obama i Misty Copeland, a la conversa amb TIME, del 14 de març de 2016. L’anàlisi de la conversa s’endinsa en la diagnosi del que cal combatre mitjançant l’Acció Afirmativa, des d’estereotips fins a barreres estructurals, desvelant un món malalt on aquestes limitacions inhibeixen les minories. Seguidament, s’exploren estratègies citades a la conversa per lluitar contra la discriminació mitjançant l’Acció Afirmativa per tal d’aconseguir una societat americana més inclusiva. Per tant, reconeixent en tot moment la complexitat d’aquests temes, l’Acció Afirmativa podria ser vista com una potent eina per promoure la diversitat.

Tutora: Anna Ibàñez Mir

Oller Brunet, Albert. La psicopatia i l’assassinat en sèria a Catalunya

La psicopatia és un concepte de difícil definició ja que els diferents camps que l’aborden mai han arribat a un consens en relació a la seva caracterització. Un dels objectius principals d’aquesta investigació és explorar si l’existència de la psicopatia en les persones augmenta la probabilitat que aquestes esdevinguin assassins en sèrie. El treball es divideix en dues parts: una part teòrica, que aborda la psicopatia i el dret penal, i una part pràctica, basada en l’anàlisi de tres casos d’assassins en sèrie a Catalunya, amb l’objectiu de comparar-los i extreure’n conclusions. Els resultats obtinguts revelen que els tres casos analitzats presenten patrons similars en els crims comesos i en el mètode, que destaca per la seva crueltat. A la part pràctica es fa un diagnòstic de la incidència d’aquest tipus d’addiccions entre els alumnes de secundària del Col·legi Sant Miquel, a partir de la qual es planteja una proposta didàctica.

Tutora: Laia de la Iglesia Torrens

Penadès Jiménez, Aris. De la linealitat a la circularitat

El teixit productiu europeu se centra cada cop més en models circulars per solucionar els problemes mediambientals i d’escassetat de recursos. Per aquest motiu, tenir una empresa que aplica la circularitat suposa assegurar-se un lloc en el planeta de cara el futur. L’objectiu principal de la recerca és, concretament, estudiar l’economia circular en l’àmbit de la indústria tèxtil. En el marc teòric s’ha buscat documentació sobre els principis i l’origen d’aquest nou model productiu i les teories que hi estan relacionades, així com sobre la legislació tant europea com espanyola. En la part pràctica es presenta una anàlisi comparativa de diferents empreses tèxtils, a partir de diverses variables, per trobar similituds i diferències i també per determinar quines característiques necessita una empresa d’aquest sector per aplicar el model circular.

Tutora: Mireia Carbonell Casanovas

Planchart Arimany, Jordi. No eren bruixes, eren dones

La història de les bruixes ha generat sempre molta controvèrsia. En aquest treball es posa nom a les dones acusades de bruixeria a la Catalunya interior durant el segle XVII, i s’explica qui eren i de què van ser acusades. Paral·lelament, es planteja un estudi d’una festa tradicional que se celebra cada any a Viladrau i que inclou una representació teatral i una sortida guiada per l’entorn del municipi. Finalment s’ha pogut concloure que la perspectiva de gènere, és a dir, el fet que fossin dones, la fam i l’abandonament explica en gran part l’execució de les persones acusades de practicar la bruixeria.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Rabat Formatjé, Lucía. Fins a quin punt ajudarà la innovació del Departament Girbau LAB a l’empresa Girbau per continuar sent competitiva en un futur?

Girbau LAB és una ampliació de l’empresa internacional de bugaderia Girbau dedicada a la innovació, la qual identifica, en general, els entorns més innovadors a nivell mundial i interactua amb ells per recollir, crear i desenvolupar conjuntament totes les iniciatives, idees, solucions i tecnologies capaces de contribuir a transformar la indústria i aportar valor a la societat en conjunt. El mercat de la bugaderia és un entorn molt competitiu, en el qual les empreses han d’enfrontar-se al canvi constant per poder seguir sent competitives. Mitjançant anàlisis situacionals, la monografia planteja una visió global de tots els aspectes rellevants (factors interns i externs, debilitats, fortaleses, forces de contenció i impuls) per determinar fins a quin punt aquest departament contribuirà a la innovació i a la futura competitivitat de Girbau.

Tutora: Anna Pla Martí

Rovira Alemany, Miquel. La instrumentalització política de les Xarxes Socials

Partint del reconeixement de les xarxes socials com a nova forma d’influència social i de transmissió d’informació, el treball analitza la presència de continguts polítics a Tiktok, amb l’objectiu de determinar el seu possible ús per a la difusió de continguts audiovisuals de tipus feixista. La part teòrica aprofundeix en els conceptes de feixisme i totalitarisme i posa en evidència, paral·lelament, l’evolució dels mitjans de comunicació i les seves possibilitats com a eina de persuasió ideològica, mentre que la part pràctica consisteix en un treball de camp que ha comportat la identificació de centenars de vídeos polítics a partir de la creació de diversos comptes. Aquest treball de camp, basat en l’aplicació de la matemàtica a la investigació social, ha comportat la identificació d’una sèrie de variables, que han estat relacionades mitjançant una fórmula per avaluar la ideologia i la capacitat d’influència dels vídeos identificats.

Tutor: Albert Espona Arumí

Thompson Mon, Charlie Fermín. El rol de “Propaganda Due” a l’operació Àries/Argentina 1976

L’objectiu d’aquesta investigació ha estat determinar fins a quin punt el cop d’estat produït a Argentina el 1976 va ser degut a les influències de la lògia masònica anomenada “Propaganda Due”. La metodologia usada ha consistit en la lectura de fonts primàries i secundàries que, des de diferents perspectives, aborden el tema investigat. S’ha pogut concloure que la influència de “Propaganda Due” va ser indispensable per a la realització del cop d’estat i que sense la seva intervenció aquest hagués estat molt improbable.

Tutora: Maria Teresa Godayol Puig

Tió Barfull, Laura. Resistència i resiliència. Anàlisi comparada de les experiències de Viktor Frankl i Primo Levi als camps nazis

El treball té com a objectiu analitzar els efectes que va suposar l’experiència dels camps de concentració nazis sobre l’ésser humà considerat en l’estricta dimensió individual, tenint en compte el doble vessant psíquic i moral. Es parteix d’una recerca inicial de tipus teòric que combina elements de filosofia política, història i psicologia i que aboca a unes primeres conclusions, de tipus genèric, que serveixen de punt de partida per a la part pràctica. Aquesta consisteix en una anàlisi comparada de dos llibres fonamentals dedicats a transmetre les vivències personals, com a supervivents dels camps, dels seus autors: Viktor Frankl i Primo Levi.

Tutor: Albert Espona Arumí

Tió Carrera, Minerva. D’anuncis a Influencers. La publicitat en el nou context determinat per les xarxes socials

L’aparició de les xarxes socials ha canviat profundament les formes de relació i de comunicació. L’objectiu de la recerca és mostrar de quina manera aquest fet ha marcat l’evolució de la publicitat i fins a quin punt això ha comportat una variació significativa en el paper dels mitjans de comunicació tradicionals. Després de fer un estudi de tots dos àmbits (les xarxes i els mitjans tradicionals) i d’identificar les tècniques que s’hi utilitzen per anunciar un producte o servei, la part pràctica analitza quins tipus de productes tendeixen a servir-se en major grau de l’un o de l’altre per promocionar-se. Per a aquesta anàlisi s’ha fet el seguiment, durant un període de temps determinat, dels comptes d’Instagram de diversos influencers, classificats per categories, i de la publicitat emesa en prime time per dos canals de televisió, un de públic i un de privat. Finalment s’ha comprovat que, efectivament, existeixen alguns productes més vinculats a xarxes socials i d’altres que continuen fent un ús primordial dels mitjans tradicionals, com la televisió.

Tutor: Albert Espona Arumí

<<<