Enginyeria i Arquitectura

Recull de Treballs de Recerca realitzats pels estudiants de Batxillerat de la promoció 2022-2024 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de l’Enginyeria i Arquitectura.

Badias Salas, Nil. El futur del transport: levitació magnètica motors lineals

Els principis físics de la levitació i la propulsió magnètica han tingut un paper molt important en la millora de l’eficiència dels mitjans de transport i han obert les portes a la innovació i al desenvolupament de noves tecnologies. Aquest treball consisteix en el disseny i construcció d’un vehicle de levitació magnètica funcional, que utilitza un rail circular amb l’ajuda de diverses bobines que constitueixen un motor lineal.. Per arribar a aquest objectiu s’ha començat amb una recerca d’informació teòrica, per passar posteriorment a la part pràctica del disseny i construcció dels rails i del vehicle, i finalment s’han portat a terme diverses proves per comprovar el seu funcionament.

Tutor: Carles Saborit Vilà

Costa Oliva, Jan. Estudi aerodinàmic en un cotxe de la Fórmula 1

La Fórmula 1 és un esport de motor en constant evolució, de manera que els monoplaces d’avui en dia no són comparables amb els de fa vint o trenta anys. El treball se centra, concretament, en l’evolució de l’aerodinàmica, parant especial atenció als principis i paràmetres que s’han de tenir en compte en la seva aplicació a aquest tipus de cotxes. En la part pràctica s’ha estudiat un model de monoplaça dels anys 2000 en un simulador de vent virtual i, posteriorment, s’ha imprès en 3D una maqueta d’aquest mateix vehicle i s’ha col·locat en un túnel de vent casolà, la qual cosa ha permès obtenir unes dades comparatives entre les dues situacions (virtual i real). Després d’aquest estudi s’ha pogut observar l’evolució que ha experimentat l’aerodinàmica al llarg dels anys.

Tutor: Carles Saborit Vilà

Illamola Farrés, Meritxell. Transformació d’una casa familiar antiga a partir de la biohabilitat

El treball, vinculat a l’arquitectura, planteja una transformació en el projecte de rehabilitació d’una casa familiar a Ripoll. Aquesta transformació suposa el pas de la idea inicial, consistent a convertir la casa en un hotel sostenible, a una proposta de creació d’apartaments amb àrees compartides de Coworking. La proposta, plantejada en base a un estudi econòmic que mostra que la conversió de l’edifici en un hotel no és viable, pretén ajustar-se a la demanda actual i mantenir els objectius de sostenibilitat, salut i benestar, fent possible a més una adaptació al context local. El treball explora diverses estratègies i té en compte les implicacions socials, econòmiques i mediambientals d’un projecte amb el qual no només es pretén revitalitzar l’edifici sinó també enfortir la rica herència cultural de la vila.

Tutor: Ferran Vilardell Riera

Nieto Martínez, Toni. Desenvolupament i prototipatge d’un vehicle de mobilitat personal activa i sostenible per a zones interurbanes

El treball consisteix en el disseny i construcció d’un vehicle de propulsió mixta humana-elèctrica totalment funcional, amb l’objectiu de facilitar una mobilitat més activa i sostenible i, alhora, plantejar una alternativa a l’ús del vehicle de motor per a la població que viu en zones interurbanes fortament lligades a una ciutat propera més gran. Prèviament s’ha fet una cerca d’informació sobre les necessitats de transport dels ciutadans europeus, així com dels diferents tipus de vehicles que es poden utilitzar per a la seva mobilitat interurbana. El disseny i la construcció del prototip des de zero, i amb el màxim de components reutilitzats, ha estat el repte principal. Finalment, s’han dut a terme diferents proves per avaluar el seu funcionament. Els resultats obtinguts per aquest prototip aporten coneixement i experiència per continuar futures línies d’investigació.

Tutor; Carles Saborit Vilà

Vila Solà, Jordi. Disseny i construcció d’un robot de batalla

Com es construeix un robot? Aquesta pregunta és la que ha motivat el treball, que comprèn tot el procés de disseny, construcció i programació d’un robot amb l’objectiu que sigui prou resistent per aguantar una batalla contra altres contrincants. A partir d’alguns coneixements previs i la recerca d’informació necessària, el disseny del robot s’ha portat a terme amb Tinkercad i s’ha programat amb el llenguatge Processing d’Arduino. Finalment, per tal d’avaluar millor les característiques finals del robot, s’han dut a terme diverses proves de resistència, de velocitat, d’acceleració i de capacitat de gir, de les quals se n’han extret diverses conclusions.

Tutor: Carles Saborit Vilà

<<<